Warmtefoto’s in Koudekerk aan den Rijn en Hazerswoude-Rijndijk

Zo’n drie maanden geleden organiseerden de dorpsoverleggen van Hazerswoude-Rijndijk en Koudekerk aan den Rijn samen met de gemeente Alphen aan den Rijn, Habeko en Energiek Alphen aan den Rijn een tweetal goed bezochte voorlichtingsavonden over energietransitie. De eerste was in het Pleijn68 en de tweede in de Ridderhof.

Bewoners konden zich daarbij aanmelden voor een gratis energiescan. Bij zo’n energiescan wordt de energiehuishouding van de woningen onderzocht en worden adviezen opgesteld hoe een en ander verbeterd kan worden en wat dat ongeveer zou moeten kosten. De adviezen kunnen gebruikt worden voor woningen die lijken op de onderzochte woningen. Op die manier krijgen bewoners van onze kernen een idee van wat voor maatregelen zouden kunnen en wat voor prijskaartje daar dan aanhangt.

De bedoeling was om op een vervolgbijeenkomst in mei of juni de resultaten te presenteren. Helaas gooide het corona virus roet in het eten en zijn de activiteiten tijdelijk stilgelegd. Adviseurs en ook energiecoaches van Energiek Alphen kunnen nu geen woningbezoeken afleggen en ook de informatiebijeenkomsten kunnen niet plaatsvinden.

Ondanks dit is het toch gelukt om alvast medio april van een zestal woningen warmtefoto’s te maken van de gevels. Daarvoor hoefde de adviseur de huizen niet in. Met die warmtefoto’s spoort de adviseur op waar de zwakke plekken in de isolatie van de woning zitten en of kieren en naden goed gedicht zijn. Dit is één van de onderdelen om de isolatie van de woningen en de mogelijkheden om te verduurzamen in kaart te brengen.

Om goede warmtefoto’s te kunnen maken moet het weer gunstig zijn. Op de uitgezochte ochtend is het s’nachts  droog en koud geweest , net geen vriesweer. Buiten is het dan 3,4 0C.  De bewoners hebben maatregelen genomen, zodat op de warmtefoto’s zo veel mogelijk te zien is. De woningen zijn de hele nacht verwarmd op 21 0C, ramen en luchtroosters zijn dicht, de mechanische ventilatie is uit of op de laagste stand gezet.

Zodra de corona-maatregelen het weer toelaten gaat Duurzaam Bouwloket huisbezoeken bij de bewoners inplannen en de analyses verder afmaken. Daarmee kunnen dorpsoverleggen, gemeente en Energiek Alphen de bewoners gericht gaan informeren over isolatie- en verduurzamingsmogelijkheden. Dan zal ook de vervolgbijeenkomst worden georganiseerd. De aankondiging plaatsen we weer  in de groene Hart Koerier.

Kunt U niet zolang wachten? Energiek Alphen biedt de mogelijkheid om online advies te geven.           ( https://energiekalphenaandenrijn.nl/aanvraag-gesprek-energiecoach/).